Radiologie Dentara

Radiografiile dentare sunt imagini ale dintilor, osului alveolar si tesuturilor moi din jurul dintilor, obtinute prin expunerea la raze X si folosite in scopul detectarii unor potentiale afectiuni dentare sau ale cavitatii orale si maxilarului.

Radiografiile dentare ajuta la identificarea cariilor, a structurilor dentare ascunse (precum molarii de minte) sau a pierderilor de masa osoasa, probleme care uneori nu pot fi observate in cadrul unei examinari stomatologice vizuale.

Tipurile de radiografii dentare cel mai des utilizate sunt:

1. Radiografia cu film muscat: este folosita pentru a oferi imagini ale dintilor din spate (atat cei de sus, cat si cei corespunzatori de jos), precum si ale modului in care acestia se ating in momentul muscarii. Radiografiile cu film muscat pot pune in evidenta cariile dintre dinti, modalitatea de aliniere a dintilor si pierderile de masa osoasa in cazul in care dantura este afectata de infectii sau boli parodontale.

2. Radiografia periapicala: ofera o imagine a intregului dinte, de la coroana acestuia pana la radacina si osul alveolar. Este folosita pentru a detecta problemele dentare care apar sub linia gingiei sau in maxilar, cum ar fi: dinti impactati, abcese dentare, chisturi sau tumori.

3. Radiografia ocluzala: ofera imagini ale arcadelor superioare sau inferioare (cerul gurii si mandibula) si este folosita pentru a identifica dinti care inca nu au erupt, fracturi ale maxilarului, chisturi, abcese, excrescente si leziuni ale cerului gurii.

4. Radiografia panoramica: ofera o imagine a maxilarului, danturii, sinusurilor si articulatiilor temporomandibulare pe acelasi film. Nu ajuta la identificarea cariilor, fiind folosita pentru detectarea unor afectiuni dentare precum dinti impactati, chisturi, tumori, infectii si fracturi.

5. Radiografia digitala: reprezinta o tehnologie noua care preia imaginea cu ajutorul unui senzor, transmitand-o  apoi catre un computer.

De ce sunt utilizate?

  • pentru a identifica din timp, inainte ca simptomele sa se manifeste, afectiuni precum carii sau pierderi de masa osoasa
  • pentru a detecta anomalii in ceea ce priveste eruptia anumitor dinti sau dintii care au erupt necorespunzator
  • pentru a identifica abcese, chisturi si tumori
  • pentru a servi in alcatuirea planului de tratament pentru obturatia de canal, implanturile dentare sau procedurile de indreptare a dintilor

Sursa : Dentist.ro